Bruno Mathsson och Piet Hein

Bruno Mathsson och Piet Hein

På 60-talet kom Bruno Mathsson i kontakt med den danske arkitekten Piet Hein som arbetade med en trafiklösning för det blivande Sergels torg i Stockholm. Tillsammans kom de fram till att den lätt fyrkantiga superellipsen skulle fungera bäst. Superellipsen gav också en lycklig lösning inför Vietnamkonferensen i Paris 1969. Konferensen höll på att bryta samman därför att parterna inte kunde enas hur de skulle sitta vid bordet. När ett superelliptiskt bord installerades blev alla nöjda. Piet Hein fick hedersbetygelser från alla möjliga håll.


Superellipsbord i masurbjörk

Superellipsbord i masurbjörk
I går fann jag också detta Superellipsbord bland all bråte i källaren på min arbetsplats. Antagligen har det fattats många viktiga beslut kring detta konferensbord.

Är det någon.......

Är det någon.......
..... som har sett designmöbler ligga undangömda så här? Det verkar inte som att vissa vet om vad det är dom slänger och stoppar undan.

Extravagans

Extravagans
Tänk vilket vansinnigt slöseri med skönhet!

Karmstol Mina av Bruno Mathsson

Karmstol Mina av Bruno Mathsson

Idag var jag nere i källare på min arbetsplats och där fann jag designmöbler som bara stod där och sräpade i skymundan. Helt otroligt! Jag var tvungen att ta kort på grejerna.


Bland annat fann jag två Bruno Mathsson-stolar i perfekt skick.

Bruno Mathsson (1907 - 1988) var snickare, arkitekt, företagsledare och filosof. Han experimenterade med stål och trä i kombination och producerade 1966 fåtöljen Jetson. Det var just sittmöblerna som kom att bli hans främsta verk, eller som han själv uttryckte saken: "Möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst"

Jacob Jensens väckarur

Jacob Jensens väckarur
Här är min väckarklocka formgiven av Bang & Olufsens legendariske designer Jacob
Jensen. Den rena och platta designen utvecklade han i slutet av 1960-talet.

Filippa K-muggen

Filippa K-muggen
I går köpte jag även tre stycken Filippa K-muggar från Rörstrand. Två tänker jag behålla själv och två ska jag ge bort i present.

Anne Nilssons Clown

Anne Nilssons Clown
Nu tänkte jag sälja av fyra stycken champagneglas, på Tradera, i serien Clown designade av Anne Nilsson som arbetade på Orrefors under åren 1982 till 2001. Glasen är handmålade och signerade. Jag återkommer med vad jag fick för glasen. Jag ska sälja dem ett och ett,

Taika från Iittala

Taika från Iittala
Idag var jag på Freeport i Kungsbacka och besökte Fabriksbutiken. Där kom jag bland annat över två muggar i serien Taika från Iittala designade av Klaus Haapaniemi. Priset var 139 kronor styck.

Jag läste i en Elle Interiör för ett tag sedan att Klaus Haapaniemi har arbetat för flera internationella modehus, bland annat Diesel. Jag har en Diesel-t-shirt med motiv som påminner om muggarna. Frågan är om det är Haapaniemi?

image8

image9

Gammalt skåp

Gammalt skåp
Detta gamla skåp fick vi av en släkting. Skåpet har stått i Släps kyrka i Särö. Någon som vet något om stilen? Jag vet att de förvarade nattvardsbrödet i skåpet och det är därför det finns små lufthål baktill på skåpet. Skåpet passar väldigt bra in i en modern lägenhet tillsammans med platt-TV och Bruno Mathsson-möbler. Mer bilder kommer.

Bumlingen

Bumlingen
Detta är mitt första internetfynd som jag vann på auktionssajten Tradera här om dagen. Nu hänger den över köksbordet. Bumlingen är formgiven av Anders Pehrson 1968 för Ateljé Lyktan i Danmark. Om jag inte minns helt fel som hade min mamma och pappa en sådan här fast röd. Jag frågade farsan var den finns nu och då hänger den tydligen i ett oljigt pannrum på deras sommarställe. Nästa gång jag åker dit ska jag försöka rädda den. Just nu finns ju en stark retrotrend bland taklamporna. Gamla klassiska plåtlampor som just "Bumlingen" har fått nytt liv helt klart.

KitchenAid Blender

KitchenAid Blender
Det finns köksprylar man gömmer i skåpen och det finns  köksprylar som man låter stå framme. Kitchenaids blender och mixer hör till den senare kategorin. Mixern utvecklades redan 1919. I julklapp fick jag denna vita KitchenAid Blender. Jag tycker designen är tidlös.

Piet Hein & Bruno Mathsson: Superellipsbordet

Piet Hein & Bruno Mathsson: Superellipsbordet

Mitt hittils bästa fynd är vårt Superellipsbord med spännbenen som jag fick köpa från min arbetsgivare för endast 1000 kr i samband med att ett kontor skulle flytta. Stolarna på bilden är inte Arne Jacobsens Sjuan, utan det är Mios kopior. Mitt mål är att inom en snar framtid komma över fyra äkta Sjuan till vrakpris.

Rörstrand

Rörstrand

Välkommen till min nya blogg!

Välkomna till min antik- design och inredningsblogg. Här kommer jag lägga in mina fynd som jag kommit över på lite olika sätt. Idag var jag på en loppis i Göteborg och köpte en gammal kaffekopp från Rörstrand. Jag försökte hitta serien på Intenet men lyckades inte. I botten på koppen står det 571. Är det någon som känner till serien så hör av er?

<meta name="verify-v1" content="xPaTkNahyaoJEdQSCt1C78GCPJaFJlP+qyCI5AKGyls=" />

google2c141a4bdc8a288e.html

Blogginfo.se

RSS 2.0