Nytt internetfynd

Nytt internetfynd
Idag gjorde jag ett riktigt bra fynd på Tradera. Jag kom över Alvar Aaltos 81B-bord (120x75) för 510 kronor. Jag återkommer med bild på det inköpta bordet.

Arena av Stig Lindberg

Arena av Stig Lindberg
Stig Lindbergs kanske fulaste servis är Arena som han designade 1973. Den är så förknippad med sin tid så att den antagligen aldrig kommer att bli modern igen.

Bokrean

Bokrean
Idag fick jag hem två böcker om design och formgivning som jag köpt på bokrean på Internet. Böckerna kostade totalt 149 kr.

Den första boken heter "De formade 1900-talet :  design A till Ö"  av Eva Atle Bjarnestam. Boken är en översiktsbok över 1900-talets formgivare och designers.

Den andra boken heter "Moderna antikviteter" av Jane Fredlund. Den behandlar varje årtioden under 1900-talet.

SYLVIA LEUCHOVIUS

SYLVIA LEUCHOVIUS
Denna lilla stengodsskål av Sylvia Leuchovius köpte jag för 50 kr på Tradera. Det var en chansning. Säljaren hade skrivit att det var en pjäs signerad av Stig Lidberg. Falsk marknadsföring visade det sig;-). I botten står det nämligen SL 62 samt ett "R" omgivet av tre kronor. "R":et står för Rörstrand och SL för Sylvia Leuchovius.

Någon som vet något om Sylvia Leuchovius?

Josef Frank, Manhattan

Josef Frank, Manhattan
Den här Josef Frank-brickan med Manhattanmönstret ropade jag in på tradera för 300 kr. Den är helt ny. Ett riktigt fynd med andra ord,

Josef Frank gjorde detta mönster, som inspirerats av New Yorks gatmönsterunder, under sin period i New York 1941-46.

Åskbollen

Åskbollen

Den finske designern Eero Arnios "Bubble chair" (1968) är lite väl spejsad för min smak. Den är tillverkad i akrylplast med stålram samt kuddar i silverfärgat skinn och ska hängas upp i taket. Jag föredrar "Ball chair" (bilden) (1962) tillverkad i glasfiber. Det svenska namnet blev Åskbollen. Idén till att göra möbler i glasfiber fick Eero Arnio vid ett besök på en båtklubb


Eero Aarnio hör till de mest kända finländska formgivarna, berömd för bland annat sina färggranna möbler av plast vars form inspirerats av geometri. HanfFöddes 1932 i Helsingfors och han studerade han vid Institute of Industrial Arts och arbetade hos designern Ilmari Tapiovaara innan han 1962 startade egen designstudio.

Tulpanstolen av Eero Saarinen

Tulpanstolen av Eero Saarinen
Idag var vi på Röhsska museet i Göteborg. Det var första gången jag var där och jag måste säga att jag blev positivt överraskad. Museets möbelsamling är stor. Särskilt deras sittmöbelsamling med stolar från främst Sverige, Danmark och Finland. Bland annat fanns Eero Saarinens tulpanstol (1955-1956) av vitmålad formgjuten plast och fiberglas på en bas av aluminium. Kortet är taget med min mobil kamera.

Josef Frank

Josef Frank
Grunden till Svenskt Tenns storhet lades på trettiotalet då österrikaren Josef Frank som var en etablerad arkitekt innan han flyttade till Sverige. Det var Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson som bjöd in Josef Frank att komma till Stockholm och bli hennes medarbetare. Det var alltså en österrikare som kom att lägga grunden till vad som blev en världsberömmelse under beteckningen Swedish Modern. Hans wienerstil, med inflytande också från Orienten, var precis vad som behövdes för att värma upp i den svenska kylan. Det blev inne bland 30- och 40-talens ledande intellektuella radikaler att inreda med Franks möbler, mattor och gardiner. Tingstens och Myrdals gjorde så, svenska ambassader liksom svenska företagskontor utomlands inreddes av Svenskt Tenn.

Berså

Berså

På en sådana här tallrikar har många svenska middagar serverats.  Det var formgivaren Stig Lindberg som skapade den funktionella, och numera klassiska, servisen Berså som tillverkades på Gustavsbergs porslinsfabrik under åren 1960-1974.


Stig Lindberg var keramikern, industridesignern, glas- och textilkonstnären, professorn med mycket mera.


Så här skrev Lars Lindberg i Bukowskis katalog om sin extremt mångsidige far:


"Det enda han aldrig designat är en bil, men ack vilken bil det skulle ha blivit!"

På Tradera får man betala flera hundra för Bersåporslin.


Lamino

Lamino

Den första Laminostolen, som formgavs av Yngve Ekström och hans bror Jerker, började tillverkades 1956. Stolen hänger kvar som storsäljare år efter år. Yngve Ekström var möbelsnickare i småländska Vaggeryd och han ritade ytterligare 150 möbler, lampor och tyger. Det var Yngve Ekström och hans bror som skapade det så kallade knock-downbeslaget, en gängad sprint som med hjälp av en sexkantsnyckel skruvas fast i ett låsbeslag. Därmed kan möblerna förpackas i platta paket och transporteras effektivt. Innovationen kom till för Laminostolen.

"Om Mathsson var för exklusiv, Malmsten för borgerlig så var Lamino folkhemmet, en vackrare vardag."


Så skriver Brita-Lena Ekström, journalist och dotter till Yngve Ekström, i boken "På spaning efter Lamino".

Pinnstolarnas pinnstol, Lilla Åland, designad av Carl Malmsten.

pinnstolarnas pinnstol, Lilla Åland, designad av Carl Malmsten.
Carl Malmsten (1888 - 1972) var inredningsarkitekt och möbelformgivare som mer än någon annan under 1900-talet representerat en svensk heminredningsstil. Under 1940- och 1950-talen utvecklade han en rad möbler för hemmen.

Carl Malmsten såg noga till att hans stolar och bord inte hade några vassa kanter och hörn:

"Möblerna äro rummets städse närvarande tjänare", lär han ha sagt redan 1925.

Pinnstolen Lilla Åland utvecklade han under åren 1941 - 1942.

Sigvard Bernadottes mönster Virrvarr fyller 50 i år

Sigvard Bernadottes mönster Virrvarr fyller 50 i år

En hel generation svenskar har spillt mjölk på köksbord med den klassiska gråspräckliga Perstorpsplattan med mönstret Virrvarr, designat av Sigvard Bernadotte.  Virrvarr ritades 1958 och började tillverkas 1960. Sin storhetstid hade mönstret runt 1965 då det fanns i var mans kök i form av köksbord, skärbrädor, fönsterbrädor och stänkplattor. Mönstret ingick i en hel kollektion som skickats in till Perstorp av Sigvard Bernadotte och en kollega till honom. De fick 200 kronor i betalning för Virrvarr. På sin tid betraktades mönstret som ganska vågat.


Så här kommenterade Sigvard Bernadotte det låga arvodet i Dagens Industri den 9 mars 1991 då Perstorp skulle lägga ner tillverkningen.


"Jag hade ett mycket dåligt kontrakt. Men det berodde på att jag var nybörjare och någon affärsman har jag aldrig varit. Jag har varit konstnär och det har jag haft mycket roligt av"


Virrvarr-mönstret finns återigen i nyproduktion i Perstorp.


I går såg jag på programmet Sverige på SVT att Virrvarr-mönstret används i ett bord designat av Anna Jennefors.

Margrethe-skålarna

Margrethe-skålarna
Margretheskålen i melamin från tidigt 50-tal.  Design Bernadotte & Bjön.

Under 50-talet gjorde plasten sitt inträde i köksskåpen, bland annat genom melaminskål Margrethe.


Skålen Margrethe från 1955, döpt efter Sigvard Bernadottes systerdotter, den danska drottningen Margrethe, är inte designad av honom utan av Jacob Jensen, som från 1952 arbetade hos Sigvard Bernadotte och hans kompanjon Acton Björn.

Stalltips

Staltips
Igår besökte jag Biopalatset Bergakungen i Göteborg och såg filmen I'm Not There. Filmen

bygger på Bob Dylans sånger och sex olka skådespelare får gestalta honom. Men det är inte därför jag skiver inlägg idag. Inne i Bergakungen finns en stor hästlampa i full skala. Den är formgiven av designkolektivet Front. Helt klart sevärd den också.


Köket

Köket
Nu börjar vårat kök att ornda upp sig, Bumlingen passar perfekt med Superellipsebordet. På bordet står det senaste inköpet Alvar Aalto-vasen med tulpaner i. Tulpanerna är inköpta på Netto ;.)

De fyra Mio-stolarna ska jag snart försöka byta ut mot Anre Jacobsens Sjuan. frågan är om jag ska köpa nytt eller begagnat. Auktionskompaniet ska har auktion i på Odinsgatan i Göteborg i helgen. De kanske har några vita Sjuan.

251 mm Alvar Aalto-vas

251 mm Alvar Aalto-vas
Tänkte nog försöka fixa en sådan här pjäs också. Återkommer.

Marimekkoskålen

Marimekkoskålen
Här är den traditionella Marimekkoskålen från Iittala i presat klargas kommer alltid att vara lika aktuell som den är nu. Den står alltid framme i köket.

Fast nu när jag fick 1 600 kr för mina fyra Clown champagneglas på tradera är jag väldigt sugen på att köpa en ännu större Alvar Aalto-vas.

Hotel Royal

Arne Jacobssen ritade SAS Royal Hotel i centrala Köpenhamn. Till invigningen 1960 totaldesignade han 300 rum. På "Skyskrapshotellet" Royal såg många av världens mest kända, och även mest sålda, möbler dagens ljus. Framför allt Myran som sedermera fick ett fjärde ben under  namnet Sjuan men även Ägget"och Svanen.

Arne Jacobsens Sjuan

Arne Jacobsens sjuan
Nu ska jag på allvar börja börja leta efter vita Sjuanstolar. Jag vet många matchar sjuanstolar tillsamans med superellipsbordet och det tycker jag är helt okej. Frågan är om jag ska köpa begagnade stolar eller om jag ska satsa på helt nya.

Sjuan, som designades av den danske arkitekten Arne Jacobsen 1955, heter egentligen 3107.

Nytt fynd

Nytt fynd
Igår nappade jag på en annons på Internet. En helt ny Alvar Aalto-vas modell större såldes för 350 kr! Inte nog med det säljaren kom och lämnade vasen till mig. Tydligen hade de fått två vaser och därför skulle en säljas. De lade upp annons redan den 19 januari i år men ingen hade nappat. Återkommer med mer bilder.

Lyckad försäljning

Lyckad försäljning
Jag lovade ju att återkomma med hur det gick i auktionen på Tradera med Clownglasen. Jag fick faktiskt 1 599 kronor totalt för alla fyra champagneglasen. Design går bra! Nu kommer jag att kunna investera i en Alvar AAlto-vas modell större. Återkommer om det också.

Alvar Aalto-vasen, tidlös skönhet,

Alvar Aalto collection
Idag var jag ute på stan och kollade runt lite. På Duka Home i Göteborg sålde de Alvar Aalto-vaser med 100 kronors rabbat. Jag letar efter en lite större genomskinlig modell. På Tradera kan man hitta vaserna till bra priser.

Savoyvasen eller Aalto-vasen skapades 1936 av finländske arkitekten Alvar Aalto för världsutställlningen i Paris året därpå. Hans vinnande förslag var olika vaser och skålar under temat eskimåkvinnans skinnbyxor. Vasen döptes till Savoy efter den restaurang i centrala Helsingfors som han inrett.

Var det någon som såg den signerade Savoyvasen från 30-talet på SVT:s Antikrundan i veckan?

1900-talsklassiker

1900-talsklassiker
Med PH-lampan hade Poul Henningsen lyckats göra en lampa som inte bländade och med ett ljus som kunde riktas. Formen sägs vara inspirerad av en kopp, en skål och ett fat staplade på varann. Proportionerna var 4:2:1. Hälften av ljuset reflekterades i den översta skärmen och en fjärdedel på de två understa. Genombrottet med PH-lampan satte igång en lavin av PH-modeller från tillverkaren Louis Poulsen: bordslampor, sänglampor, golvlampor, vägglampor, lampkronor, växthuslampor, pianolampor, läslampor, mörkläggningslampor, spegellampetter, tandläkarlampor och operationslampor - allt i alla upptänkliga kombinationer av färger och material.

Poul Henningsen

Poul Henningsen
Idag var jag och åt lunch på restaurang Estradan på Bohusgatan i Göteborg. I taket hänger ett 10-tal PH5-lampor och på golvet står ett par vita PH3/2½-lampor. Ute på gården finns också några PH3/2½-lampor både på marken och på väggen. De är så där härligt slitna av väder och vind. Riktigt trevilgt! Jag har tagit bilderna med min mobiltelefon så ni får ursäkta kvaliteten.

RSS 2.0